Tappat något? Använd...

...Fötterna. Ja iallafall är det hur det ser ut för min del. Eftersom jag är stel och öm och så kan jag inte böja mig ner för att ta upp saker jag har tappat ner, så istället använder jag det lilla till ninja moves man har och försöker få upp sakerna med fötterna. Eftersom jag har lite dålig balans gäller det att ta ett hårt tag i något fast (som en stol) och sedan är det bara att försöka få upp saken från golvet med hjälp av fötter och väggar, aa visst låter det konstig men så ser det ut hemma hos mig för tillfället. Självklart får jag hjälp av mina nära och kära men dom kan ju inte vara runt mig hela tiden?;)
Sedan en sak. Undvik att få hicka ifall du har gjort denna operation... Det är inte skönt.
Hare bra;)

Glad-dag

Hej! Alla har vi haft dagar som vi känner att vi är sådär extra glad. Så känner jag idag. Solen skiner och ryggen samarbetar villigt. Till och med nacken som jag har haft så mycke problem med har nu blivit bättre. Så jag tror till och med jag ska ut och gå en mini promenad på gården för att kunna få lite luft och ändå inte överanstränga mig. Annars så ligger jag bara ner och vilar mest hela dagarna.
När jag skulle hem från sjukhuset trodde jag att jag skulle få åka med en sån där minibuss taxi, men nejdå när jag sköts in i bilen visade det sig att det var en helt vanlig volvo, så där låg jag och hade taket till bilen någon decimeter från ansiktet.
Men annars var det hur skönt som helst att få komma hem. Till middag blev det max (a)
och till middag dagen efter (igår) så blev det oxfilé potatis och beasås. *mummmmms*
Jag har även fått ett brev på posten och i brevet var det ett stort krya på dig kort där alla simkompisar hade skrivit en egen hälsning, det var bara såå gulligt jag blev jätte glad. Tack så mycket!
Hare bra alla så hörs vi sen :)


Hemgång

Hejsan! Nu har jag sovit sista natten här på sjukhuset på ett väldigt lång tid hoppas jag. Vid ett kommer det en bil som skjutsar mig hem. Åå vad jag saknar min far och min bror! Jag saknar mina vänner och allt!
En sak som jag värkligen har saknat är mat som smakar något och inte är som gummi. Så ikväll blir det gó mat:D
Enda som kommer vara svårare när jag kommer hem är att det finns mer saker att snubbla över och sängen går inte att hissa ner och upp som med sängen här. Duscha blir även svårare. Men det kommer nog funka ändå ska ni se!;)
Jag vill tacka mina kusiner och Fannys familj för att dom kom och hälsade på här på sjukhuset :)
Och såklart tackar jag min familj för allt.
Systrarna har varit fantastiska och doktorerna har gjort ett otroligt jobb.
Nu ska jag iväg och äta en sista mål mat här på sjukhuset och sedan packa  det sista, sedan bär det av hemåt.
Kram

Efter 12 dagar / Röntgenbilder

Imorgon är det tolvdagar sedan jag åkte upp till umeå och för 11 dagar sedan opererades jag. Imorgon åker jag hem. -Hur skönt som hälst!
Jag kommer få åka i något som liknar en likbil eftersom jag måste ligga ner när jag åker hem.
Jag skulle vilja säga att sjuksystrarna är otroliga! Hur snäll och trevlig som hälst! Man har på sätt och vis inte lust att åka hem eftersom dom är så trevlig. Men jag saknar min bror och pappa så mycket att det gämnar ut sig tillslut :p
Som bild för dagen är bilden på resultatet av operationen. Då syftar jag på röntgen bilderna.
Dom har gjort ett fruktansvärt bra jobb och jag är så glad över doktorerna som opererade mig så här bra.

Peppmask

Peppmasken.
När du ska operera ryggen kommer dina muskler bli svag och där med orkar du inte att hosa upp slem. Du kommer även inte att andas till hundra procent, alltså du öppnar inte alla "påsar" och därför behöver du hjälp av peppmasken. Därför får du använde något som kallas för peppmask som gör att du andas in vanligt och blåser sedan ut i ett motstånd (ungefär som ett sugrör) Detta gör att slemmen som finns i lungorna kommer längre upp och blir lättare att hosta ut. Det är inge läskigt alls bara väldigt drygt och svårt att komma ihåg att göra. Detta ska göras en gång i timmen första dagen sedan ska det göras minst en gång var tredje timme. Du andas in och ut tio gånger och gör så  tre gånger.
~När jag använder peppmasken~

Tre första dagarna.

När jag kom till Umeå sov jag på patienthotellet - björken. Det var ett väldigt smuttsiga. äckliga gammlarum. Men till slut lyckades jag sova någon timme innan det dagen efter bar av till sjukhuset.
Först på schema var det kl 08.00 dags för röntgen.
Hela dagen sprang jag runt på det gigantiska sjukhuset och på kvällen låg jag redo med dropp intag i armen, halvt tappad på blog mm.
Jag fick duscha med speciella svampar som var bakteriedödande och även tvätta håret.
~På kvällen innan~

Operationsdagen - 14 Februari
Jag väcktes vid 05.00 för lugnande och fick sedan somna om. Kl 07.00 väcktes jag för även då en dusch med svamparna och sedan bar det av iväg till operations salen. Jag minns att jag såg rummet och lite så men sedan minns jag inte mycket mer, men vid 08.00 var jag sövd. Ca 17.00 samma dag är operationen klar och jag vaknar. Ett flummigt försök att vicka på tårna för att se att jag inte var förlamad och lite gnäll på vatten visade på att jag var vaken och mådde  bra. Den natten gick ut på att sova och vakna, dricka och sedan somna igen. Eran fråga var säkert- Smärtan?
Jo det var inga problem jag hade inge ont. Jag var bara så trött. När mamma väckte mig för det var dags för någon koll av sjuksyster eller att det var dags för "pepp andning" (ska visa vad det är i ett annat inlägg).
Men annars sov  jag och hade inga problem med smärtan.
~Innan jag sövdes~
Först dagen efter (15 februari) - då ville dom att jag skulle sätta mig upp och sedan stå med hjälp av sjuksystrarna och ett såkallat gåbord.
När jag försöker sätta mig upp så går det ganska bra även om jag kände av den ilande smärtan i stortsett hela kroppen. Med rummet snurrande kommer jag upp på benen. Sedan hände allt så snabbt, jag hörde systrarna ropa mitt namn och sa något om att jag var påväg att svimma och sedan låg jag ner igen och jag blev sakta medveten om vad som nästan hänt.
Efter det drogs jag efter ett par timmar iväg till mitt rum där jag har tillbringat senaste tiden.
~När jag satt första gången~


~Precis tillbaka i rummet~

Några minuter

Ja om ca 30 min kommer jag sätta mig i bilen för ett av mitt livs största äventyr.
Packningen är klar. Datorn är med. Böcker i tonvis. Spänd tjej och spänd mamma.
Nybäddad säng. Städat rum. Dammsugat golv. Släclta lampor. Allt kretsar runt den här saken. Den här otroligt stora saken.
Är jag orolig, Ja.
Är jag rädd, Ja
Men samtidigt känns det som att det här är något som skulle hända. Precis som dom som föds med canser inte har något annat val. Jag tror att när sak som det här händer blir man en bättre person. Personer kommer få respekt för en när man visar upp ärret, eller när man berättar om saker man har varit med om. Ifall jag skulle tänka på allt negativt som det här bär med sig skulle jag nog bli galen. Jag försöker tänka på det som är bra, som att jag kommer bli längre. Jag får en rakare rygg. Jag slipper smärtan som kommer fram bara jag sitter eller står. Jag slipper vara rädd för att personer tror det är något fel på mig när jag har bikini. Det enda de kommer se är ett ärr. Jag hoppas det kommer kunna vara något som jag minns som den tiden då jag var stark.

Seven o'clock

Igår bokade mamma tåg till Umeå. Så klockan sju kommer vi sitta på tåget och åka in till Umeå.
Där sover vi en natt och sedan på måndag börjar förberedelserna för operationen.
Hela dagen kommer det bli röntgen och en massa snack med doktorer. Kul dag va?
Sedan blir det att sova (om jag nu kan få någon sömn).
Sedan kl 05.00 på Tisdag väcks jag för operation...

Om mig

Hej! Jag vet inte hur jag ska börja.
Jag heter Therese Högberg och är 15 år. Jag älskar att fota, shoppa och göra allt annat tonåringar gör.
Om exakt 3 dagar ligger jag på ett sjukhus och har förmodligen precis vaknat efter en heldag av operation (som jag såklart inte minns)

Jag har skolios. Vad innebär skolios? Jo att man har en sned ryggrad. Det finns flera olika skolios och jag har en av dom.
När jag började 7an råkade en klasskompis tappa ner mig med ryggen före i marken när vi gjorde sällskaplekar. Det gjorde ju såklart ont men det var inte så mycket mer med det. Snart började jag märka att jag hade ont i ryggen. Inom någon vecka hade mamma sett att min rygg var lite sned. (Vill säga att detta inte är pågrund av att jag ramlade, men det var tack vare det som vi märkte att ryggen började vara sned eftersom mamma försökte massera bort smärtan.)
(Alla med skolios lever inte med smärtor, men jag har ont varje vaken sekund. Jag har inga problem att göra vad andra gör, men jag klarar inte av att springa långa sträckor eller gå på stan i 10 timmar)
Efter det skickades jag till skolsyster och från skolsyster till skoldoktor och från skoldoktor till sjukgymnast. Tillslut hade jag varit hos alla möjliga doktorer och röntgat mig på massa av olika sätt.
Sittande, liggande, stående. Även två olika magnet röntgen.
Sedan blev jag skickad till Umeåsjukhus där jag träffade min doktor som nu även kommer operera mig.
Andra gången jag var där sa han att kröken på ryggraden var för mycket. Jag måste opereras.
Nu är jag här, tre dagar innan operationen och berättar för vem det nu kan tänkas vara om denna jobbiga tid.
Om ni har några frågor eller vad som hellst kan ni maila: klewe@hotmail.se
Eller skickar ni in en kommentar.
(Jag kollar inte min mail jätte ofta men när jag gör det svarar jag på frågor, om det finns sådana vill säga.)

Jag vill även säga att det kan komma bilder som är känliga för vissa. Det kan vara jobbigt att läsa, det är även jobbigt för mig att skriva. Men jag gör det här för den som vill veta, jag vill dela med mig av det här.
Om ni vill följa min resa kan ni följa mig på bloglovin.
Följ min blogg med Bloglovin

PS: Om någon av mina kära vänner funerar på att träffa mig på sjukhuset eller hemma så medela mig, för jag kanske inte är skick att ta imot någon. Så därför får ni gärna medela innan:)


Ha det bra så länge

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0