Ärftlighet

Min skolios kom som från havetsbotten (föredrar vatten istället för himmel) Men vad vet jag kanske jag har någon i familjen som har skolios kanske en farfars far eller aa kanske till och med min pappa har lite skolios, Vi har inte precis varit hos doktorn och tagit reda på det om ni förstår vad jag menar.
Men studier visar ändå att skolios kan vara ärftligt. Så därför ifall jag någon gång i framtiden skulle få barn (som är mycket möjligt och inget problem för operationen har inte förstört något sånt) - Så skulle mitt/mina barn kunna få skolios. Men skolios kan även bara vara där som det är för mig. Bara för att man själv har skolios måste inte ens barn få det, men det finns större chans än för ens föräldrar som ingen av dom har skolios.
Fakta: Visste du att dom flesta som får skolios är tjejer?:/...
Har inget minne av att denna bild togs, konstigt ;p

Risk för förlamning.

Jag får frågor om risker med operationen. Som alla vet går det mycket viktiga närver vid ryggraden och därför är det även risk för förlamning när man gör något med ryggen. Det är därför man lärde sig i gymnastiken när man var liten att när man gjord en pyramid och klev på en kompis rygg då fick man inte sätt foten direkt på ryggraden på grund av risken ifall pyramiden skulle rasa.

För att undan gå förlamning använde man för några år sedan den tekniken att man väckte upp personen som opererades tillräkligt för att den skulle röra på benen och sedan skulle man få personen och somna in igen och på så sätt fortsätta operationen. Precis som det låter, är det en hemsk tanke att måsta väckas upp mitt i operationen!
Så med forskning och ja sjutton vad annat.. Gjorde att man nu använder någon slags av magnet elektroner på huvudet, För att testa känseln sticker man med småsmå nålar i benen bara så pass att man får en reaktion
(Jag kan inte så jätte mycket om detta, men det är något sånt som jag försöker beskriva)
Med hjälp av dessa elektroner kan man fastställa att det är ca 98% chans att man inte blir förlamad.
Doktorn sa att ungefär 1-2 personer under hans karriär kan få någon sorts förlamning. Med tanke på att doktorerna på Umeåsjukhus som opererar mot skolios är två stycken och opererar två stycken per vecka och opererar tillsamman, blir det (som ni ser)- Väldigt låg chans att du blir förlamad.. Med risken finns såklart alltid.

Lycka till!

Jag vill bara hälsa ett lycka till, till min vän Sofia Jonsson som ska genomgå en skoliosoperation på tisdag,
så.. lycka till! 
Hoppas allt kommer gå bra och sen får vi hoppas jag kan komma förbi och hälsa på!:)

Före/Efter Bild på min rygg...


Detta är hur min rygg var innan och sedan hur ärr/sår:et på ryggen såg ut för någon vecka sedan, Datumen visar när bilderna är tagna. Sår/ärr:et ser bara bättre och bättre ut för var dag som går.
Idag är det 1månad och 5 dagar sedan jag opererades.

Random pics från sjukhuset...


minpappaskomisbrorssyternågotnågotnågot...

Hejsan! Länge sen sist, jag kan förmedla att jag ny har varit på min andra dag tillbaka i skolbänken.
Jag är på skolan i bara några timmar i början men snart är jag nog igång som vanligt igen:)
Jag hade tänkt att berätta att under min tid på sjukhus visade det sig att pappa kände någon som typ var syskon med någon hade en syster som hade ett barn... aa eller något sånt.
Iaf poängen är att det visade sig att en flicka vid namn Annie opererade sig dagen efter jag opererade mig så efter ett tag träffades vi och gick runt där på barn avdelningen som dom två lucior vi var.
Innan vi fick åka hem såg jag till aa ta ett kort.
Så här kommer den!
och Annie, hoppas allt fortsätter att gå bra!RSS 2.0